Personeel

WERKGELEGENHEID BEHOUDEN TATA STEEL

Behoud van volledige werkgelegenheid door transitie naar een duurzame onderneming

Voor wat betreft het behoud van het voltallige personeel het navolgende; als initiators van Havenstad IJpoort is dit eigenlijk onze grootste zorg. Die stad bouwen, die komt er wel, maar de vele duizenden huishoudens een nieuwe toekomst geven is van een heel andere orde. Ook de vele duizenden arbeidsplaatsen in de toeleveringsbedrijven krijgen een grote prioriteit. Hoewel een groot deel van de staalfabriek in onze plannen op het noordelijk deel van het bedrijfsterrein blijft bestaan en er voor de werknemers op het zuidelijk deel nieuw werk moet worden gecreëerd, hebben wij in het budget van de vele miljarden euro’s voor de aankoop van de fabriek, een zeer groot deel opgenomen voor het behoud van werk voor alle betrokken werknemers. Door het creëren van nieuwe productiefaciliteiten aan de kadezone voor biobased materialen zoals CLT panelen en hennepbetonblokken, die o.a. voor de bouw van de nieuwe stad gebruikt gaan worden ontstaat er per direct nieuwe werkgelegenheid. Gelukkig beschikken we over zeer gewild technisch geschoold personeel waar veel vraag naar is en die wij zelf dus ook zeer goed kunnen inzetten bij de transitie van dit bedrijf. Ook zal de bouw van de nieuwe stad heel veel extra arbeidsplaatsen vergen, vooral bij de toeleveringsbedrijven. Dit naast de ca. 45.000 nieuwe vaste banen die ontstaan in zo een nieuw woongebied.

Alle huidige werknemers worden in ons plan mede eigenaar van de duurzame fabriek. Dit garandeert een nog grotere betrokkenheid voor de transitie die plaats moet vinden.
De werknemers van Tata Steel IJmuiden kennen als geen ander de specifieke onderdelen van hun fabriek. Het plan is deze kennis te gaan gebruiken bij de ontmanteling van de fabriek, die 4 jaar in beslag neemt, door alle waardevolle materialen met die kennis te demonteren, labelen en gereed te maken voor hergebruik in crisisgebieden over de gehele wereld. Door deze opzet is het mogelijk vanaf dag 1 om de werkstructuren zoals de ploegverbanden e.d. in stand te houden.
Een  verder uitgewerkt plan ligt gereed en zal binnenkort gepubliceerd worden.

laatste updates

Nieuwsbrief 03 havenstad ijpoort

Nieuwsbrief 02 havenstad IJpoort

Nieuwsbrief 01 havenstad IJpoort

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van alles nieuwtjes? Vul dan even je voornaam e-mail adres in, en dan zullen wij je op de hoogte houden.